Головна Мій профіль Реєстрація Вихід Вхід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS
Субота
20.04.2024
08:47
Шировецький НВК
сайт вчителя географії

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хотинський піснецв
Форма входу
Головна » 2016 » Травень » 25 » Ще до осені буковинцям прогнозують землетрус
20:18
Ще до осені буковинцям прогнозують землетрус

Через географічне розташування та сусідство з епіцентром землетрусів і горами Вранча стихія нам загрожує постійно

 

Попри традиційні теми кризи, нестачі грошей та безладу в країні, нині додалися ще і прогнози ймовірності землетрусу в Румунії та, відповідно, він може зачепити і Чернівецьку область.

 

Усе почалося з того, що румунський парапсихолог Йоан Істрате, який став відомим після оприлюднення прогнозів про трагедію в бухарестському нічному клубі, де в результаті пожежі загинули 64 людини, у ЗМІ напророкував руйнівний землетрус. За його прогнозом, потужні підземні поштовхи будуть відчуватися далеко за межами Румунії, в тому числі в Україні. На думку Істрате, землетрус може статися до осені 2016 року. Підземні поштовхи будуть відчутні навіть у Києві та Москві. Зрозуміло, що і Чернівці в цьому разі лихо не омине. Нагадаємо, що останній потужний землетрус (силою 7,7 бала) стався у Румунії 1977 року.

 

Є прихильники твердження про ймовірний потужний землетрус і серед науковців. За словами почесного директора румунського Інституту фізики Землі Георге Мермуряну, майбутній землетрус, дату якого передбачити практично неможливо, буде аналогічний тому, який стався 1802 року, а його сила становитиме 7,9 бала за шкалою Ріхтера.

 

Місцеві ж фахівці кажуть, до землетрусу варто бути готовим завжди, адже передбачити його заздалегідь не вийде. Отож, вірити пророцтву чи ні – це справа кожного, а бути готовим до того, що стихія може проявитися будь-якої миті, варто усім.

 

Уляна ДЕЛІКАТНА

 

«До землетрусу нам треба готуватися постійно»

 

Андрій Ніколаєв, директор географічної обсерваторії ЧНУ імені Ю. Федьковича

 

Подібні повідомлення трапляються вже не вперше. Треба сказати про те, що це джерело є неофіційним і, як водиться, якісь повідомлення провидців не справджуються. Найгірше буде, якщо цей прогноз справдиться. Варто відзначити, що ця територія сейсмонебезпечна. Сильний землетрус можливий з епіцентром у горах Вранча. Це найнебезпечніший район. Це може бути будь-коли.

 

У Румунії є служба, яка займається науковим прогнозуванням землетрусів в районі гір Вранча. У них є навіть така річ, як мобільний додаток – сейсмічний семафор. Якщо людина має підписку на цю послугу, то у неї на телефоні є триколірний семафор, і коли засвічується червоним, значить, є ймовірність землетрусу. Ми в цю систему не інтегровані, та можливо колись на державному рівні це доцільно зробити.

 

Поки що офіційних повідомлень про землетрус від посадовців Румунії не чув. Але попри це у нас в Україні реальним прогнозуванням вранчівських землетрусів ніхто не займається. Якщо говорити про те, що може бути на території Чернівецької області, то згадаймо, що землетрус 22 листопада 2014 року, і в Чернівцях він проявився слабо, а перед тим був легкий землетрус 15 жовтня 2013 року, а більш відчутний землетрус стався 6 жовтня 2013 року. Перед тим землетрус був 1977 року і за цей час могла накопичитися енергія, яка могла би згенерувати досить потужну стихію.

 

Ймовірність потужного землетрусу була 2014 року, враховуючи 37-річний цикл наших землетрусів, проте тоді він був слабкий і не розрядив накопичену енергію. Якби він був сильніший, то нині ми почувалися спокійніше.

 

Румунії прогнозують ймовірний землетрус, який може зачепити і Чернівецьку область

Так, ймовірність землетрусу є, бо накопичилася енергія. У Чернівцях це може проявитися по-різному. Та коли землетрус приходить з епіцентру на території Румунії, то енергія поглинається і землетрус слабшає десь у півтора раза.

 

Ми згадуємо про землетрус, коли чуємо якісь повідомлення, та до цього треба готуватися завжди. Служба надзвичайних ситуацій до цього має бути готовою, бо люди чекають попередження, а його просто не буде.

 

Отож, щодо останнього повідомлення, то, по-перше: прогноз є неофіційним і науково необґрунтованим; по-друге: абсолютно реальним є той факт, що така подія можлива. Силу та час передбачити нереально. Та оскільки мешкаємо на сейсмоактивній території, то землетруси були і будуть. Поки що останніми днями ми не зафіксували жодного підвищення сейсмічної активності району Вранча.

Переглядів: 364 | Додав: vics67 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Погода
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Моя школа

Хотинська школа № 1

Методичний кабінет

Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області

Управління освіти, молоді та спорту

Сайт військового керівника школи

Сайт вчителя історії

Вчителя географії Грозинецького НВК

Вверх
 Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz