Головна Мій профіль Реєстрація Вихід Вхід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS
Четвер
25.04.2024
02:41
Шировецький НВК
сайт вчителя географії

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хотинський піснецв
Форма входу
Головна » 2016 » Липень » 24 » Отруйні рослини та ягоди
11:56
Отруйні рослини та ягоди

Які наслідки можуть бути від непримітних квіточок та плодів
Не всі рослини, які трапляються нам в лісі, парку чи навіть на присадибній ділянці, лікарські, а декотрі з них взагалі смертельно небезпечні. Та якщо дорослі це знають і обходять їх стороною, вберегти дітей від отруєння такими рослинами важче. Адже при контакті з ними, можуть бути глобальні наслідки. Аби уникнути таких випадків, розкажіть малюкові, що не всі квіти можна брати до рук, а ягоди – їсти. Якщо дитина взагалі маленька, стежте, аби вона не торкалася отруйних рослин. Якщо ж є такі вдома на присадибній ділянці, краще їх позбутися.

Та не завжди дорослі знають, що декотрі рослини можуть бути отруйними і з ними взагалі не варто контактувати.

На Буковині та у Чернівцях зокрема найпоширенішим є отруйна рослина – борщівник Сосновського. Росте він уздовж доріг, у лісосмугах, на берегах річок, а подекуди навіть на закинутих подвір’ях.

Серед небезпечних рослин, які трапляються на Буковині, є ще аконіт (борець), амброзія, блекота чорна, беладона, болиголов плямистий, віх отруйний (цикута), вовчі ягоди, дурман звичайний та інші.

З невідомими рослинами та ягодами уникайте контакту

Прогулюючись лісом чи полем, при торканні до шкіри отруйні рослини можуть викликати алергічну реакцію у вигляді контактного дерматиту, - каже лікар дермато-венеролог Ірина Прохорова. – Спричинити інтоксикацію в організмі, алергічні реакції, а це висипання на шкірі і свербіж, можуть невідомі ягоди. Стежте, аби діти не пробували на смак невідомі ягоди. Бо алергію може викликати навіть звичайна суниця. Є засоби первинної допомоги, якщо при контакті з невідомими рослинами виникло почервоніння чи інша реакція.

У такому разі краще звернутися до лікаря-дерматолога. Не варто самому чимось мастити утворення на шкірі, застосовувати різні ліки, аби лікар міг зорієнтуватися, що стало причиною дерматиту.

Дурман

Вигляд: Однорічна трав’яниста рослинна з гіллястим порожнистим стеблом. Листки яскраво-зелені з більш блідою нижньою поверхнею. Квіти великі, з лійкоподібними білими віночками. Плід – коробочка, покрита численними колючками.

Де росте:  На пустирях, городах, уздовж доріг, поблизу житла, на полях.

Чим небезпечний: Одна з найбільш отруйних рослин. Вся рослина отруйна. Може спричинити сильний головний біль, сухість у роті, нервове збудження, психічні розлади.

Аконіт (Борець)

Вигляд: Корені потовщені, веретеноподібні або ріпоподібні; листки пальчасто-роздільні. Квітки зигоморфні з пелюстковими чашолистками, зібрані в просту або розгалужену китицю.

Де росте: На березі річки, гірських луках і навіть біля доріг. Головний критерій його розміщення - вологий грунт.

Чим небезпечний: Має отруйний компонент - алкалоїд аконітин, що є нейротоксином, який відкриває натрієві канали на поверхні мембран клітин, блокуючи, таким чином, нервові імпульси. Смертельною для людини є доза 1,5-6 міліграмів. Дуже швидко поглинається слизовими оболонками рота і кишківника, проте, що найцікавіше, так само швидко він проникає через шкіру в організм. Дія отрути проявляється уже через кілька хвилин – виникає відчуття оніміння (парестезія) у ділянці проникнення токсину, яке розповсюджується по всьому організмі, згодом настає повна втрата чутливості (анестезія), починає морозити, спостерігається активне потовиділення, іноді отруєння супроводжується проносом. При значних концентраціях – настає смерть.

Блекота чорна

Вигляд: Має неприємний запах. Стебло рослини клейкувате, в пухнастих волосках. Квіти подібні до квітів картоплі. Плід у формі глечика.

Де росте: Скрізь – у дворах, пустирях, вздовж парканів та доріг.

Чим небезпечна: Діти можуть отруїтися насінням блекоти, або ж молодими паростками. Ознаки отруєння з'являються вже через 10-20 хвилин. Пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці. При складних випадках дитина може зомліти або навіть впасти в кому.

Беладона

Вигляд: Особливо небезпечний плід – фіолетово-чорна, блискуча, соковита ягода з темно-фіолетовим соком, тому що діти плутають її з вишнею.

Де росте: У букових та дубових лісах. А також на узліссях, біля річок.

Чим небезпечна: Перші ознаки отруєння з'являються протягом 20 хвилин. У людини хрипить голос, пересихає горло, частішає серцебиття, розширюються зіниці. Отруєння може мати летальні наслідки - від паралічу легенів або судинної недостатності.

Борщівник Сосновського

Вигляд:  Має високе стебло і велике розсічене листя. Може виростати до трьох метрів. Квіти білого або рожевого кольору - у вигляді парасольки.

Де росте: Є багато уздовж доріг, біля лісу. Також - на галявинах і пустирях, біля річок.

Чим небезпечний: Листя та інші частини стебла можуть викликати небезпечні опіки. Коли сік потрапляє на шкіру, особливо на сонці, то через декілька годин, а то й днів вона червоніє. При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являються виразки.

Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, ретельно промийте її водою з милом і не уникайте сонця протягом двох днів.

Після лікування на їхньому місці залишаються темні плями. Можливі і смертельні випадки після контакту з борщівником. Особливо якщо вражаються рот чи гортань. Найчастіше від борщівника страждають діти.

Болиголов

Вигляд: Має стебло до 60 – 180 сантиметрів, голе, гіллясте, в нижній частині з червоними плямами. Цвіте білими квітками, зібраними в зонтик, наприкінці червня – липня. Рослина неприємно пахне, якщо її розтерти між пальцями (запах миші).

Де росте: Городи, пустирі, рідше на берегах річок.

Чим небезпечний: При отруєнні болиголовом потерпілі скаржаться на головний біль і запаморочення. Також можливе підвищення тиску, прискорене серцебиття, нудота. Зіниці розширюються, шкіра блідне, ковтати стає складно, з'являються судоми і навіть висхідний параліч. Є ризик померти від задухи. А в результаті контакту зі шкірою з'являється дерматит.

Віх отруйний (цикута)

Вигляд: Рослина сімейства зонтичних, заввишки від 60 до 120 сантиметрів.

Квіти білі, найотруйніша частина  – кореневище. Воно здуте, розподілене перетинками на окремі порожнини. Листки та інші частини рослини, якщо їх потерти пальцями, неприємно пахнуть. 

Де росте: На драглистих низинних місцях, біля річок та ставів, а також у воді. 

Чим небезпечний: Якщо його кореневище або сік з’їсти, упродовж 20 хвилин з’являються перші ознаки отруєння - пронос і блювота. Також може бути підвищене слиновиділення, біль у животі і приступи, які можуть призвести до смерті.

Вовче лико (вовчі ягоди)

Вигляд: Невисокий кущ. Цвіте до появи листків, коли ще не зійшов сніг. Кора жовтувато-сіра з дрібними бородавочками. Листки ланцетовидні. Плоди – яскраво-червоні, овально-довгасті ягоди, солодкі на смак. Квіти подібні до бузку і мають тонкий аромат, схожий на запах гіацинта.

Де росте: Переважно у листяних лісах.

Чим небезпечний: Кілька з’їдених ягід можуть спричинити смерть. Кора також отруйна - вона легко здирається. Симптоми отруєння можуть бути такі: блювота, судоми, біль у животі, сильне слиновиділення. При торканні до листя рослини на шкірі можуть з’явитися опіки та пухирі.

 

По матеріалах https://pogliad.ua/

Переглядів: 966 | Додав: vics67 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Погода
Пошук
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Моя школа

Хотинська школа № 1

Методичний кабінет

Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області

Управління освіти, молоді та спорту

Сайт військового керівника школи

Сайт вчителя історії

Вчителя географії Грозинецького НВК

Вверх
 Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz