Головна Мій профіль Реєстрація Вихід Вхід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS
Вівторок
23.04.2024
12:38
Шировецький НВК
сайт вчителя географії

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хотинський піснецв
Форма входу
Головна » 2016 » Березень » 8 » Як з'явилося жіноче свято 8 березня
09:46
Як з'явилося жіноче свято 8 березня

8 березня - свято кохання і захоплення жінками, найпрекраснішими створіннями на землі. А саме свято 8 березня - мабуть, найпрекрасніший з усіх офіційних свят. Чому офіційних? Та тому, що спочатку він мав чисто політичне забарвлення, був не святом весни, любові та схиляння перед чарівними створіннями, а день боротьби. Боротьби жінок за свої права, за рівноправність з чоловіками в побуті, сім'ї і в житті, за рівне виборче право ...
Але час стер з нього всю політичну забарвленість, залишивши в нашому календарі цей день саме тим, чим ми сьогодні його і представляємо - весняним святом радості та вдячності жінкам за те, що вони є, за те, що ми їх любимо і в цей день ми бажаємо нашим улюбленим і єдиним тільки щастя, радості і процвітання!


                                                               Історія появи свята 8 Березня


Виникнення міжнародного жіночого дня міцно пов'язане з ім'ям Клари Цеткін - діяча німецького і міжнародного робочого руху. Більшість нині нічого не знають про Клару, або представляють, що Клара Цеткін - така собі сіра шинель комуністичного і робітничого руху, якій в житті нічого крім політичної боротьби було не треба.
Клара Цеткін - засновник свята 8 Березня Насправді Клара Цеткін була дуже живий, цікава людина і приваблива жінка. Родом із сім'ї вчителя німецької парафіяльної школи, Клара Ейснер отримала педагогічну освіту і, як і помітна частина молоді того часу, відвідувала різні політичні гуртки, де і познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Осипом Цеткіним. Німецька влада вислали за неблагонадійність Осипа з країни, молоді перебралися до Парижа, де одружилися і Клара народила чоловікові двох синів - Максима і Костянтина. У Парижі вони продовжили свою революційну діяльність, Клара навчалася цій справі у Лаури Лафарг - дочки Карла Маркса і у інших діячів французького робітничого руху.
У Парижі сім'я перебивалася випадковими заробітками, в 1889 році помер її чоловік, а в 1990 Клара змогла повернутися до Німеччини, де разом з Розою Люксембург представляла ліве крило німецьких соціал-демократів.
Далі в житті Клари відбувається захоплюючий поворот - вона закохалася і зійшлася з молодим художником Георгом Цунделя, картини якого добре продавалися і «молоді» змогли придбати собі будиночок в мальовничому місці, і навіть купили автомобіль! (У цьому будиночку, як пишуть джерела, любив зупинятися В.І. Ленін.) Клара редагувала жіночу газету «Рівність», кошти на видання якої надав не хто-небудь, а засновник електротехнічного концерну Роберт Бош! Видання було дуже популярним і сприяло тому, що Клара Цеткін стала одним з найвидніших соціалістів того часу в Німеччині.

 
Цілком природно, що вона стала одним з делегатів Міжнародної конференції жінок в 1910 році в Копенгагені.
На цьому форумі Клара Цеткін поставила питання про те, щоб вибрати певний день в році, коли жінки усього світу будуть привертати увагу суспільства до своїх проблем в боротьбі за соціальне і економічне рівноправність і запропонувала щорічно відзначати 8 березня як день народження жіночого пролетаріату. І називався він спочатку Міжнародний день солідарності жінок у боротьбі за свої права.
 
Це офіційна версія. Дата 8 березня було підведено під відоме політична подія - масове виступ працюючих жінок в Нью-Йорку 8 березня 1857 року. (Про це писано-переписано в офіційних джерелах, кому цікаво, можете самі знайти подробиці.)
 
Есфір і Ксеркс Існує друга, менш відома версія святкування Жіночого дня саме 8 березня. Згідно з цією версією, в наміри Цеткін входило зв'язати історію жіночого соціалістичного руху з історією єврейського народу.  Широко відома легенда, за якою кохана перського царя Ксеркса на ім'я Естер, скориставшись своїми чарами на нього, врятувала народ іудеїв від винищення. За легендою це сталося саме в день 13 Адара за єврейським календарем, і цей день став святкуватися як свято Пурима. Дата святкування Пурима в іудейському релігійному календарі змінна, але саме в 1910 році вона випадала на 8 березня.
 
Як би там не було, завдяки Кларі Цеткін день 8 березня позначився, хоч не відразу, але все ж прижився, і його почали відзначати більш-менш регулярно з 1913 року.
 
А що ж наша героїня?   У 1914 році у подружжя відбувся розрив відносин, Клара була Клара Цеткін і Роза Люксембург категорично проти війни, її молодий чоловік не менш рішуче записався в добровольці і пішов на війну. Після війни Клара довгі роки (аж до 1933) була депутатом Рейхстагу, продовжувала свою боротьбу на лівому фланзі, часто бувала в Радянському Союзі, куди і переїхала на постійне місце проживання після приходу Гітлера до влади.
Клара довго не давала чоловікові розлучення, зробила це тільки в 1928 році і «молодий» художник відразу одружився зі своєю давньою симпатії Паульо Бош, дочки засновника електротехнічного концерну Роберта Боша, якій до моменту їх офіційного одруження вже давно перевалило за 30.
 
Син Клари Цеткін Костянтин, 22 років від роду, став коханцем Рози Люксембург, якій на той момент було вже 36 років. В результаті між Розою Люксембург і Кларою Цеткін зіпсувалися відносини. Але на момент, коли молодий художник кинув Клару, Костянтин пішов від Рози і подруги знову подружилися.
Клара Цеткін чарівна навіть у віці Останній раз Клара Цеткін приїхала до Німеччини в 1932 році на відкриття новообраного Рейхстагу. На першому засіданні, головуючи по старшинству, вона виступила з відозвою протистояти нацизму усіма засобами. Після свого політичного виступу вона, згідно з протоколом, передала головування представника фракції, що отримала на недавніх виборах більшість голосів. Їм був Герман Герінг.
Клара Цеткін померла в 20 червня 1933 року в Архангельському поблизу Москви. Після смерті була кремований, прах поміщений в урні в Кремлівській стіні на Червоній площі в Москві.
 
З 1966 року, відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР Міжнародний жіночий день став святом і неробочим днем. Поступово в СРСР свято повністю втратив політичне забарвлення і прив'язку до боротьби жінок за свої права, став просто Святом 8 березня, до якого вже не потрібні ніякі пояснення!

Матеріали http://esperanto-plus.ru/festo/8-marta.htm

Переглядів: 475 | Додав: vics67 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Погода
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Моя школа

Хотинська школа № 1

Методичний кабінет

Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області

Управління освіти, молоді та спорту

Сайт військового керівника школи

Сайт вчителя історії

Вчителя географії Грозинецького НВК

Вверх
 Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz