Головна Мій профіль Реєстрація Вихід Вхід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS
Четвер
28.03.2024
10:19
Шировецький НВК
сайт вчителя географії

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хотинський піснецв
Форма входу
Головна » 2017 » Квітень » 11 » Чому фарбують яйця на Великдень
17:01
Чому фарбують яйця на Великдень

Великдень - найбільше православне свято, яке символізує торжество віри, перемогу над гріхом та смертю, початок нового життя. Цей день має багаті традиції і символи
З Великоднем пов'язана значна кількість народних повір'їв, прикмет і обрядів. Одна із таких традицій - це фарбування яєць. 

Яйце - давній символ, який існував ще задовго до християнства. Якщо вірити міфам, то весь світ народився з яйця. Окрім того, яйце - це символ сонця, родючості та життя.

Крашанки - це яйця, які фарбують лише в один колір. В християнстві особливе значення має червона крашанка – вона символізує кров, яку пролив Ісус за гріхи людей.

Існує безліч легенд, звідки взялися крашанки. Якщо вірити одній із них, Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія, аби сказати, що Ісус Христос воскрес. До імператора було заборонено приходити з порожніми руками, то ж в якості подарунку Марія принесла яйце. Тиберій не повірив розповіді про воскресіння.

- Це так само неможливо, якби це яйце раптом стало червоним, - заявив він. Від цих слів яйце почервоніло. Саме тоді Тиберій і вигукнув "Воістину воскрес!". Таким чином, фарбувати яйця - це спосіб вшанувати пам’ять про диво, яке сповістило про воскресіння Христа.

Ще одна легенда говорить про те, що Ісус в знак свого воскресіння роздавав крашанки з свого гробу. Що цікаво, класти яйця до гробу - це юдейський звичай.

Інша легенда говорить, що після смерті Христа на банкеті один із присутніх заявив, що повірить у воскресіння лише, якщо засмажена курка на столі оживе, а зварені яйця - почервоніють. Вірите чи ні, але згідно з легендою, саме так і сталось.

Окрім легенд, звичаю фарбувати яйця – є більш раціональне пояснення. Під час 40-денного посту було заборонено їсти яйця. Проте кури не дуже пристосувались до церковного календаря і все рівно несли яйця. Звісно, що викидати їх ніхто не збирався, саме тому, щоб продовжити термін їхнього зберігання – їх варили. Оскільки яєць було багато, то доводилось їх якось маркувати. Саме тому варили яйця у кольорових відварах, щоб не сплутати із сирими яйцями.
https://pogliad.ua/ru/

Переглядів: 328 | Додав: vics67 | Теги: Чому фарбують яйця на Великдень | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Погода
Пошук
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Моя школа

Хотинська школа № 1

Методичний кабінет

Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області

Управління освіти, молоді та спорту

Сайт військового керівника школи

Сайт вчителя історії

Вчителя географії Грозинецького НВК

Вверх
 Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz