Головна Мій профіль Реєстрація Вихід Вхід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS
Середа
24.04.2024
17:21
Шировецький НВК
сайт вчителя географії

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хотинський піснецв
Форма входу
Головна » 2016 » Червень » 18 » Буковинців кусають змії
06:18
Буковинців кусають змії

 

Напади плазунів трапляються у лісі та навіть на власній садибі
У реанімаційне відділення Сторожинецької центральної районної лікарні 24 червня доправили мешканку села Банилів-Підгірний Сторожинецького району. Буковинку вкусила змія за ліву ногу, коли вона збирала сіно на своїй садибі і не помітила плазуна. Як повідомив «Погляду» завідувач хірургічного відділення Сторожинецької центральної районної лікарні Василь Кушнір, постраждалу перевели у хірургію після того, як вона добу пролежала у реанімаційному відділенні. Наразі стан пацієнтки задовільний. Оскільки інтоксикацію уже знято і важких ускладнень немає, її готують до виписки.

Необхідно «озброїтися» надійним взуттям, одягнути широкі штани і заправити їх у чоботи

Цьогоріч це не перший випадок, а третій. 15 червня в хірургічне відділення Путильської центральної районної лікарні госпіталізовано двох жінок через укуси змій. У першому випадку мешканка села Селятин Путильського району збирала ягоди у лісі. Жінка не помітила змію, що була під кущем і вона вкусила її у руку. В другому випадку гадюка вкусила мешканку села Плоска цього району. Обробляючи свою присадибну ділянку, потерпіла не помітила плазуна у траві і наступила на нього. Наразі путильчанки живі-здорові, їхній стан задовільний, – кажуть у Чернівецькому обласному Центрі екстренної медичної допомоги.

Ліпше за лікування – профілактика

Довідка

Слід пам’ятати, що в Україні є отруйні змії, це – гадюки. Проте їх лише 5 видів: Гадюка звичайна (Vipera berus), Гадюка степова (Vipera ursinii), Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja), Гадюка Ренарда (Vipera renardi) та Гадюка носата (Vipera ammodytes), і розповсюджені вони так: у південних та східних областях – п’ять видів, у Західній та Північній Україні – один вид. На всіх теренах України трапляється лише Гадюка звичайна.

– Отрута наших гадюк є небезпечною і подібна до отрути гримучої змії, – розповідає «Погляду» Микола Кокалко, кандидат медичних наук, доцент кафедри анестезіології та реаніматології БДМУ, – проте її укус є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летальності – анафілактичного шоку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути є незначною. Крім того, гадюка за найменшої нагоди намагається утекти або, зачаївшись, перечекати присутність людини.

За словами лікаря, ліпше за лікування – профілактика. Тому радить буковинцям під час збирання грибів або ягід бути дуже обережними. Необхідно «озброїтися» надійним взуттям, одягнути широкі штани і заправити їх у чоботи так, щоб утворився напуск. Пересуваючись лісом, необхідно палицею ретельно обстежувати чагарники, щоб не наступити на змію. І головне – пам’ятати, що змія кусається тільки захищаючись!

Якщо ж напад змії таки відбувся, то М. Кокалко дає ефективні поради першої допомоги при укусі та застерігає від помилок.

Не робіть цього!

– Категорично забороняється відсмоктувати отруту з місця укусу. По-перше, можливе всмоктування отрути у ротовій порожнині рятувальника із відповідними наслідками. По-друге, у дослідах на тваринах доведено, що відсмоктування отрути спеціальним потужним апаратом через дві хвилини після укусу зменшує її кількість лише на одну тисячну долю (!).

 

– Не накладати джгут на кінцівку! Основний шлях росповсюдження отрути – лімфатична система, тому накладення джгута є малоефективним, а завдана шкода може бути значною (навіть некроз кінцівки).

– Не припікати місце укусу. При укусі отрута одразу потрапляє на глибину 1,2-1,5 см, тому припікання шкіри неефективне, а завдасть тільки шкоди – додаткова травма (опік).

– Не розрізати місце укусу по тій самій причині (травма, додаткова можливість інфікування).

– Не давати алкоголю (погіршує симптоми отруєння).

Перша допомога при укусі змій

1. Заспокоїти постраждалого.

2. Зняти з укушеної кінцівки каблучки, браслети та інші стискаючі предмети, (адже в подальшому виникне набряк і це може призвести до значного ушкодження кінцівки).

3. Накласти асептичну пов’язку на місце укусу.

4. Спробувати іммобілізувати кінцівку, як при переломах.

5. Максимально швидко доставити постраждалого у лікувальний заклад, де буде надана спеціалізована допомога (зокрема полівалентна протизміїна сироватка).

6. Якщо постраждалий схильний до алергії – дати будь-які доступні протиалергічні засоби (супрастин, кларитин, діазолін тощо).

7. За умови непритомності – перевернути на лівий бік (для профілактики аспірації при виникненні блювання) і утримувати прохідними дихальні шляхи.

8. У разі зупинки дихання і серцебиття – провести серцево-мозкову реанімацію (штучна вентиляція легень та непрямий масаж серця).

Ольга ШУПЕНЯ  https://pogliad.ua/

Переглядів: 378 | Додав: vics67 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Погода
Пошук
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту

Моя школа

Хотинська школа № 1

Методичний кабінет

Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області

Управління освіти, молоді та спорту

Сайт військового керівника школи

Сайт вчителя історії

Вчителя географії Грозинецького НВК

Вверх
 Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz